Taxa pe umbra?

Va spuneam ieri despre greva generala din Italia, despre birurile pe care se gandesc politicienii sa le adauge si cum s-au revoltat pe buna dreptate italienii. Pentru ca pe mine nu ma mai mira inventivitatea lor cand vine vorba de gasit noi taxe si impozite, dar m-am gandit sa va prezint cele mai stupide taxe pe care trebuie sa le plateasca italienii.

Luati de va distrati:

De departe cea mai amuzanta prin inventivitate este taxa pe umbra. Toate magazinele si restaurantele care au cortine in fata magazinelor platesc taxa pe umbra, iar aici cam toate au cortine.

Taxa pe ciuperci. Daca ti s-a facut pofta de ciuperci si te-ai gandit ca e o idee buna sa culegi cateva de o mancare, mai gandeste-te o data caci s-ar putea sa te alegi cu o amenda grasa. Asta pentru ca in Italia toti cei care vor sa culeaga ciuperci, chiar daca nu intentioneaza sa le comercializeaze trebuie sa achite mai intai o taxa primariei de care apartin, taxa deloc neglijabila: de la 10 euro pentru o zi pana la 60 de euro pentru o luna. Si cu toate astea nu ai voie sa culegi mai mult de 2 kg o data. Ce e si mai absurd este ca daca terenul de pe care vrei sa culegi ciuperci este in proprietatea ta, tot trebuie sa platesti primariei aceasta taxa.

Taxa pentru stapanii de caini. Pentru fiecare caine detinut se plateste o taxa anuala intre 20 si 50 de euro.

Taxa pe drapel. Aceasta taxa a iesit la iveala cand un hotel a fost amendat cu 280 euro pentru cele 2 steaguri arborate in fata hotelului, iar taxa se justifica ca fiind o taxa pe publicitate.

Taxa pe memorie virtuala. Toate dispozitivele ce pot inregistra pe suport CD sau DVD suporta o taxa pe memorie, deoarece ar putea fi utilizate pentru a copia materiale protejate de drepturi de autor. Intra aici: computere, telefoane, hard diskuri externe, stick-uri de memorie.

Taxe fantasma. Pentru fiecare 5000 kHw se plateste un 1 euro destinat unui fond de premii pentru comunele ce gazduiesc centrale nucleare. Partea draguta e ca in italia nu sunt centrale nucleare in functiune.

Taxa pe scari. Toate proprietari de case cu scari ce dau in strada, trebuie sa plateasca o taxa pentru acestea. Majoritatea caselor ce intra sub incidenta acestei taxe sunt cele vechi aflate in centrele istorice.

Taxa pe mlastini. E o taxa impusa acum mai bine de 100 de ani pe mlastinile ce deveneau terenuri cultivabile, insa cu timpul mlastinile au fost abandonate, iar in anii 60 au inceput sa ia nastere orase in locul acestora. Se pare ca taxa nu a disparut, iar italienii continua sa plateasca taxa pe mlastina.

Taxe stupide sunt multe: taxa pentru utilizarea eficienta a energiei electice, taxa pe televizor, taxa pentru studenti, taxa pe facturi fiscale, insa nu ma mira.

Italienii au fost si sunt un popor inventiv si creativ atat cand vine vorba de inventat taxe si impozite, dar si cand vine vorba de a le fenta.

2 thoughts on “Taxa pe umbra?

Leave a comment