Unde mancam in Italia?

O fraza recenta rostita de Roberto Benigni  in Parlamentul European m-a inspirit sa scriu din nou despre mancarea italiana. De data asta despre locurile unde poti manca. Simpaticul Roberto facea haz de necaz, insa exprima un lucru care si pe mine ma surprinde: Italia sta prost din punct de vedere financiar si se simte asta, dar cu toate astea restaurantele sunt pline.

” (…) A trecut multa vreme de cand nu am mai mancat, in Italia. Doar conserve de ton, caci in restaurante nu se poate intra. Sunt foarte pline.”

Cum ziceam, mi se pare ca sectorul  going out a fost afectat mai putin de criza decat altele. Au existat niste concesii din ambele parti, insa nu s-a renuntat la iesitul in oras pentru a manca: patronii restaurantelor au venit cu oferte mai bune, iar italienii au mai redus din iesiri.

In Italia, mai ales in sud, mancarea este dupa catolicism, cea de-a doua religie. Mancaruri preparate cu ingredient proaspete dupa retete transmise din generatie in generatie fac parte din cultura Italiei. Ceea ce face mancarurile italiene atat de delicioase, este fara indoiala, importanta pe care o dau ingredientelor: daca o mancare se face cu un anumit tip de branza, nu exista ca putem substitui cu ceva similar.

O alta diferenta, in afara de cultura iesitului in oras pentru a manca, este ca in Italia locurile unde se mananca nu poarta numele generic de restaurant, ci au fiecare in functie de anumite criterii diferite nume: ristorante, trattoria, osteria, enoteca, pizzeria, paninoteca etc.

Pentru ca de multe ori este destul de greu pentru un turist sa faca o diferenta intre ele ma gandeam sa fac un serial in care sa va povestesc despre fiecare, ca sa stiti la ce sa va asteptati cand calcati pragul unui restaurant spre exemplu.

Advertisements

2 thoughts on “Unde mancam in Italia?

  1. Geniala ideea, eu nu stiu ce se papa in fiecare din locurile mentionate, numai intuitiv, asa ca ar fi binevenite niste explicatii la fiecare. Iar in aceasta propozitie este tare mult adevar: “In Italia, mai ales in sud, mancarea este dupa catolicism, cea de-a doua religie” :))

    • Ideea mi-a venit gandindu-ma la primele mele experiente de mancat in oras si la cum au esuat ele :D. Plus ca italienii sunt mari maestri atat in a gati si e pacat sa ai o vacanta in care tot ce mananci este pizza al taglio, cand bucataria lor este atat de gustoasa. Daca stii sa cauti, gasesti si locuri la preturi acceptabile, in care nu lasi salariul pe o saptamana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s