Mafia in Italia

Mafia este un subiect care am descoperit ca ma fascineaza si despre stiam foarte putine inainte sa vin in Italia. Din pacate, este si un subiect foarte dureros, caci uneori ma uit la filme sau citesc carti ce au ca subiect Mafia sau personaje care au luptat impotriva mafiei si pana acum mafia a fost cea care a dictat de fiecare data legea. Santaj, crima, aliante politice, afaceri cu statul, afaceri private, control asupra afacerilor teritoriale, droguri, reciclare deseuri, hoteluri, restaurante, mancare, imobiliare, moda – nu exista loc unde mafia sa nu se fi implicat. Recent se vorbeste despre implicarea mafiei si in comertul cu produse bio, deci oriunde e de facut bani  probabil ca, intr-o masura mai mica sau mai mare, este implicata.

Un studiu recent efectuat printre tinerii italieni scoate la iveala un fapt destul de evident printre italieni, dar destul de socant pentru straini: 49,9% din tinerii italieni cred ca mafia este mai puternica decat statul, in timp ce doar 14,27% isi pun increderea in stat.

In Dex mafia este definita ca fiind o ”organizatie terorista secreta care practica santajul si asasinatul”,insa definitia reflecta intr-o mica masura ceea ce reprezinta mafia. Mafia a intrat in memoria colectiva ca fiind o organizatie criminala orientata catre crima, insa cred ca astazi aceasta perceptie, desi se pastreaza, nu mai reprezinta intru-totul organizatiile criminale. Ah, si secreta nu prea mai e de vreo cateva zeci de ani.

Originea termenului ”Mafia”

In ceea ce priveste originea exista numeroase teorii si presupuneri, iar dintre acestea cea mai raspandita este ca acronimul vine de la  ”Mazzini Autorizza Furti Incendi Avvelenamenti” (Mazzini Autorizeaza Furturi, Incendii si Otraviri). 

MAFIA: Organizatie de putere

Cum ziceam definitia din Dex nu prea mai reflecta ceea ce reprezinta mafi in ziua de azi de aceea cred ca definitia gasita pe Wiki e mult mai potrivita:

” Studiile recente ale fenomenului mafiei o definesc, mai inainte de a fi o organizatie criminala, o organizatie de putere. Prin aceasta este evidentiat faptul ca principalul sau mod de a supravietui nu e legat de activitatile ilegale, cat mai degraba de legaturile si aliantele create cu funtionarii statutului, in special oamenii politici…”

Urmarind acest rationament astazi termenul de Mafia nu mai reprezinta doar organizatiile mafiote ci reprezinta si coalitiile dintre politicieni, mafia licitatiilor, mafia distribuirii fondurilor europene si tot asa.

Principalele organizatii mafiote italiene:

Cand te gandesti la mafie primele cuvinte care iti vin in minte sunt: Sicilia, Cosa Nostra, Don Corleone insa, in Italia, mafia nu se rezuma doar la Sicilia. In Italia sunt patru la numar organizatiile criminale importante care, intamplator sau, nu sunt toate din sudul tarii.

 • Camorra in Campania este cea mai mare organizatie criminala din Italia cu peste 230 de familii mafiote
 • Cosa Nostra in Sicilia peste 180 de familii mafiote
 • ‘Ndrangheta in Calabria in jur de 160 de familii mafiote
 • Sacra Corona Unita in Puglia 45 de familii mafiote

Mafia in Italia este o plaga ce influenteaza aceasta tara la nivel economic, politic, social si cultural intr-un mod nefericit si nu cred ca lucrurile se vor schimba prea curand. Cand zic prea curand ma refer la zeci de ani!

Advertisements

3 thoughts on “Mafia in Italia

 1. Apropo de Mafie: ce parere ai despre serialul “La Piovra”? Mi-am amintit de el pentru ca vara trecuta am vazut toate cele 10 serii – a fost o incursiune placuta in timp 🙂
  Nu stiu acum in ce masura filmul respecta realitatea, insa din ce am inteles eu, in prezent mafia se foloseste mai putin de crime si mai mult de coruptie. Ideea pe care am retinut-o a fost ca si oamenii si-au schimbat atitudinea, in sensul ca nu mai sunt dispusi sa ascunda infractiunile si nedreptatile cu care se confrunta.

  • Ah, ”La Piovra”..ce amintiri. Eu l-am vazut cand eram micuta si am si acum prezenta in memorie scena in care l-au omorat pe Corrado Cattani. In rest nu-mi aduc aminte povestea si intrigile, insa mi-ar placea sa-l revad.

   Este adevarat ca in acest moment puterea mafiei este data de alintele pe care reuseste sa le stabileasca cu persoanele influente, insa inca se folosesc de crime pentru a controla prin teama. Din pacate, cand spui ca oamenii si-au schimbat atitudinea e si nu e adevarat. Cu siguranta au devenit mai constienti de existenta ei si de implicatiile pe care le are, insa e foarte greu sa te pui impotriva ei: chiar daca asta inseamna sa reclami nedreptatile. Cum nu exista scrupule, probabil ca nu te vor ucide pe tine, ci pe apropiatii tai, ceea ce e mult mai greu de suportat.

   Sunt intr-adevar cateva persoane care si-au dedicat viata acestui scop, vezi Roberto Saviano, insa sunt mai degraba cazuri singulare si nu e o atitudine generala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s