Roberto Saviano (1)

”Sei anni fa usciva Gomorra. E la mia vita cambiava per sempre.” (”In urma cu sase ani iesea Gomorra. Si viata mea se schimba pentru totdeauna”) este statusul pe care Roberto Saviano l-a postat saptamana trecuta pe Facebook.

Cine este Roberto Saviano?

Depinde pe cine intrebi. Probabil ca ti se va raspunde: jurnalist, erou, sarlatan. Fiecare isi va argumenta cu multa fervoare punctul de vedere, caci Saviano cu siguranta nu a lasat nici un italian indiferent.

Roberto Saviano este autorul cartii Gomorra, carte care i-a adus succes si faima in Italia si in afara granitelor, bani, vizibilitate, dar poate cel mai important: l-a condamnat la moarte. Stiu ca suna dur si nerealist, insa asa este.

De ce din zecile de carti si filme despre mafie, de ce tocmai Saviano si cartea lui a creat toata aceasta valva? 

Pana la urma majoritatea informatiilor  din Gomorra sunt informatii care erau deja publice, sunt adunate din arhivele de stiri, erau cunoscute intr-o anumita masura, deci nu aici este buba. Cartea a devenit o problema in momentul in care a inceput sa capete din ce in ce mai multa vizibilitate si totul a culminat cu o conferinta de presa in unul din teritoriile Camorrei, la care Roberto Saviano a luat parte.

2006. Casal di Principe. Septembrie.26. este ziua in care bulgarele de zapada a inceput sa o ia la vale. Totul a pornit de la niste declaratii pe care le-a facut in piata principala din Casal di Principe cu ocazia unei manifestari. Saviano a denuntat afacerile clanurilor folosind nu poreclele ci numele si prenumele sefilor celor mai puternice clanuri mafiote si invitand oamenii la revolta. Poate parea o gluma, doar acele nume erau deja scrise alb pe negru in Gomorra, insa pentru clanuri faptul ca au fost sfidati in public, pe teritoriul lor este o greseala la care nu inchid ochii.

Doua saptamani mai tarziu, Saviano era asteptat la gara de o masina a carabinierilor iar din octombrie 2006 si pana in prezent traieste sub escorta.

Cartile care au/aveau ca subiect mafia, inainte de Gomorra, au fost publicate in tiraje mici, prin case editoriale obsucre si nu au ajuns in lumina reflectoarelor. Dorinta lui Saviano de a face cunoscute tuturor italienilor, ceea ce se intampla in Campania: interviurile, prezentarile, conferintele la care a luat parte l-au adus in lumina reflectoarelor.

”Succesul meu e si nenorocirea mea”


Advertisements

One thought on “Roberto Saviano (1)

  1. Pingback: Roberto Saviano (2) « Descopar Italia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s