Mancarea in Italia

Pe langa peisajele spectaculoase si orasele decupate din carti de istorie sau arta, Italia se poate mandri cu una dintre cele mai gutoase, renumite si apreciate bucatarii din lume. E suficient sa aud cuvinte precum: pizza, tiramisu sau gelato ca aproape ca imi ploua in gura.

 

De aceea nici nu e de mirare ca toti cei care vin in Italia vor sa-si incante simturile cu gustul bucatariei italiene. Bucatarie faimoasa pentru mancarurile delicioase, al caror secret sta in calitatea ingredientelor si in simplitatea prepararii lor.

Cu toate acestea, se intampla in foarte multe cazuri ca turistii sa nu aiba parte nici macar un sfert din adevarata experienta culinara italiana. Si asta pentru ca de multe ori nu sunt suficient de informati, dar si pentru ca aceasta dorinta a lor este speculata de catre cei care lucreaza in domeniu.

De aceea exista asa zisele capcane pentru turisti: restaurantele cu meniuri in taspe limbi . Sunt foarte multi care cad in capcana asta si poate ca unii chiar cred ca au gustat din adevarata bucataria italiana. Am cazut si eu in prima mea excusie in Italia, e adevarat ca meniul nu era tradus, insa restaurantul era in apropierea unei zone turistice. Imi aduc aminte si acum ca nu mi-a placut mancarea si ca m-am simtit pacalita.

Daca reusesti sa eviti aceste restaurante exista insa un alt aspect important, ce nu ar trebui scapat din vedere: zona de origine a preparatelor. Daca vrei sa mananci the real lasagna, atunci trebuia musai sa mergi in Bologna, caci daca vei spune vreunui  bolognez ca tu ai mancat lasagna, iti va spune ca aia nu era lasagna adevarata. La fel cum nu te duci in Genova si mananci pizza caci e probabil sa nu o semene cu pizza pe care o stii tu, ci mai degraba incerci o portie de paste cu pesto genovez.

Pentru straini oricum mancarea in Italia este foarte buna caci ingredientele sunt proaspete si are acea savoare italiana. Ideea este sa incerci sa mananci specialitatile zonei caci atunci vei putea putea avea termen de comparatie pentru urmatoarele experiente. Cel mai bine este sa te informezi dinainte care sunt preparatele zonei si sa incerci sa rezisti tentatiei de a comanda de pe meniu ceva ce iti suna familiar.

Este adevarat ca aceasta tendinta era mult mai accentuta in trecut, insa astazi datorita turismului si posibilitatilor de transport, daca vrei sa mananci preparate napoletane in Venetia cu siguranta vei gasi un restaurant napoletan. Insa avand in vedere bogatia si diversitatea culinara a bucatariei italiene ar fi pacat sa nu incerci sa gusti preparatele regiunii pe care o vizitezi.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s