Venetia si inundatiile

In ultimele zile Italia se la passa male (o duce rau), caci se lupta cu niste pardalnice furtuni. Centrul si Nordul tarii sunt destul de afectate, astfel ca regiuni precum: Toscana, Umbria, Liguria si Veneto sunt in centrul atentiei. Fluvii si rauri revarsate, orase inundate, case evacute sunt ingredientele pe care media le exploateaza pentru audienta.

Ieri, in timp ce veneam din Roma inspre Torino, pe autostrada am vazut nenumarate camione si masini ale Crucii Rosii in Toscana si Liguria, semn ca este nevoie de solidaritate.

Astazi atentia mi-a fost atrasa de situatia dramatica din Venetia. Orasul este in proportie de peste 70% sub ape, iar nivelul apei este de 150cm. Oricat nu mi-a placut Venezia si nu as recomanda-o ca destinatie turistica, imaginile cu unul din orasele emblema ale Italiei aflat in aceasta situatie tragica m-a afectat. M-a afectat pentru ca motivul pentru care nu mi-a placut nu are de a face cu bogatia culturala a orasului ci, mai degraba, cu lipsa sa de autenticitatea. Unul dintre motivele pentru care acestui fantastic oras ii lipseste autenticitatea este lipsa venetienilor veritabili. An de an sunt tot mai putini, caci sub asaltul apelor si a turistilor, multi prefera sa se retraga in zone unde pot continua sa traiasca la dolce vita.

Venetia este un Disneyland pentru turisti si dovada sta faptul ca tragedia unui oras pentru unii se transforma in distractie. Stiu ca suntem cu totii suntem liberi sa ne comportam cum credem de cuviinta, insa un minim de respect cand situatia o cere consider ca e necesar. Am gasit acest video pe Youtube filmat pe 11 Noiembrie in care cativa turisti au decis sa nu lase acest mic incident sa le strice vacanta in Italia si au transformat Piazza San Marco in piscina.

Cu siguranta ca orasul isi va reveni cat de curand, caci pana la urma si asta face parte din normalitate pentru putinii venetieni ramasi.

Advertisements

6 thoughts on “Venetia si inundatiile

  1. si pe mine ma enerveaza atitudinea asta, mi-a sarit capsa cand i-am vazut pe aia in fundul gol in piata, e peste tot poza.
    atata indifereanta …de aia s-a si ajuns aici, printre altele
    si noi aveam in plan sa ne oprim 2 zile la Venetia, acum in decembrie, inainte de a ajunge in Romania, bine ca n-am rezervat hotelul.

  2. Nuuuu 😦 Offff, in Liguria au mai fost si anul trecut cam prapastioase inundatiile, nu? Acum si in Toscana si Umbria? Oooo, nu!! :(( Mama si ce e prin Venetia, nu pot sa cred 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s