Prietenii la distanta

A pleca din tara echivaleaza cu o anumita singuratate pe care doar cei care au trecut prin asta pot intelege.

Oricate noi cunostinte, petreceri, evenimente si alte si mai cate lucruri ti-ar umple agenda uneori tanjesti dupa ceva ce ai lasat in tara. Prietenii vechi, cei cu care vorbesti aceeasi ”limba”, care te cunosc si cu care impartasesti un istoric, care te completeaza iti lispsesc.

Un subiect sensibil de care cred ca toti expatii/emigratii s-au lovit intr-o masura sau alta: echilibrul intre prietenii vechi si cei noi. Oricat de sociabil si deschis noilor prietenii esti cred ca la un moment dat tot iti lispeste un prieten cu care sa simti ca imparti cu adevarat anumite experiente.

 

 

Asta scriam in urma cu un an de zile. Intre timp, dupa niste surprize frumoase, dar si dupa niste dezamagiri care m-au zdruncinat trebuie sa admit ca sunt confuza. Am realizat ca  ma straduiesc sa cultiv si sa intretin prieteniile din tara mai mult decat sa creez noi legaturi cu oamenii din tara adoptiva. Multe din angoasele recente mi se trag din acest motiv.

Am capatat o anumita aroganta nesanatoasa fata de modul ”superficial” al italienilor de a lega si de a se raporta la aspectele sociale ale vietii. In acelasi timp admir si laud felul saritor al romanilor, prietenos, dornic de a crea relatii profunde, de a discuta lucruri profunde. Evident adevarul este la mijloc: nici italienii si nici romanii nu sunt asa cum i-am descris mai sus.

Pe de o parte sentimentul de lipsa de apartenenta sociala la noua viata se accentueaza si unicul rezultat este acela ca devin din ce in ce mai rezistenta la a crea noi relatii. Pe de alta parte faptul ca viata prietenilor din tara decurge foarte bine si fara prezenta mea locala (Duuhhhh!!!!) vine la pachet cu teama de a nu fi exclusa. In acelasi timp oamenii se schimba, este varsta la care se schimba prioritatile, prieteniile care s-au legat in perioada in care timpul avea rabdare au dinamici diferite acum.

Inca nu am ajuns la pace cu acest aspect si ma straduiesc sa gasesc cea mai sanatoasa solutie la asta. Daca si voi v-ati confruntat cu problema asta mi-ar placea sa citesc cum ati rezolvat-o sau care e punctul vostru de vedere in ceea ce o priveste.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s